Hogyan válasszunk szőnyeget?

Tudd meg, hogyan válaszd ki a tökéletes szőnyeget a TE otthonodhoz,  a mi egyszerű tippjeink és stílusötleteink segítségével.

NAPPALI SZŐNYEGEK

Ez a leglátványosabb és legfontosabb szőnyeg az otthonodban - ezért legyen olyan, amit igazán szeretsz!

 

 

TIPP #1 Válaszd a legnagyobb szőnyeget amelyik a szobádba illeszkedik. A túl kicsi szőnyeg megzavarhatja a tér arányait, és mindig hangulatosabb, ha több puhaságot találsz a lábad alatt.

BÚTOROK ELHELYEZÉSE Általános szabály, hogy legalább a kanapék és fotelek első lábainak a szőnyegen kell lenniük.

HAGYJ ÜRES HELYET Válassz olyan szőnyegméretet, amely lehetővé teszi legalább 30 cm csupasz padlófelület maradjon a szoba kerületén.

EGYSZÍNŰ VAGY MINTÁS Használj mintás szőnyeget, hogy életet vigyél egy semleges szobába. Ha a kanapé vagy fotelek kárpitozása mintás, válassz inkább egyszínű szőnyeget vagy egy finom mintát.

AJÁNLOTT ANYAGOK Ha a Te nappalid is egy nagy forgalmú szoba, akkor válassz alacsony bolyhos szőnyeget tartós anyagból, például gyapjú- vagy juta szőnyeget.

ÉTKEZŐ SZŐNYEGEK

Egy nagyszerű szőnyeg nemcsak a hangulatot, hanem az étkező nagyságát is lágyíthatja.

TIPP #2 Válassz olyan szőnyeget, amely 60-75 cm-el túlnyúlik az asztal szélén, hogy kihúzva is elférjenek rajta az étkezőszékek.

KIEGYENSÚLYOZOTT MEGJELENÉS Törekedj arra, hogy a szőnyeg körül a padló minden oldalon azonos szélességű legyen.

TARTSUK EGYBEN Az igazán egységes megjelenés érdekében törekedj arra, hogy a szőnyeg formája illeszkedjen az asztal formájához.

FONTOS A SZÍN Válassz olyan színeket és mintákat, amelyek segítenek elrejteni az esetleges foltokat és morzsákat.

AJÁNLOTT ANYAGOK A magas bolyhos szőnyeg minden morzsát mélyen elnyel, és felboríthatja a székeket. Válassz inkább egy alacsony bolyhos, nagyméretű étkezőszőnyeget tartós anyagból, például kézzel csomózott gyapjúból.

HÁLÓSZOBA SZŐNYEGEK

A TE személyes pihenőhelyed, ezért megérdemled, hogy valami szuper puha legyen a lábad alatt.

TIPP #3 Ágy alá helyezve, a szőnyegnek minden oldalon legalább 30 cm-el túl kell lógnia az ágykereten – kivéve a fejtámlát.

KÖZÉPRE IGAZÍTÁS A szőnyegnek az ágy közepére igazítása az egyensúly és a szimmetria érzését teremti meg.

NYUGALOM Válassz lágy, semleges árnyalatú szőnyeget a megnyugtató hangulatért.

FUTÓSZŐNYEG Az ágy egyik vagy mindkét oldalán elhelyezett futószőnyeg könnyen puhaságot varázsol a lábaid alá.

AJÁNLOTT ANYAGOK A hálószobában gondolj a puhaságra - egy sűrű bolyhos keverék vagy kézzel szőtt szőnyeg nyugtató, természetes színekkel párosítva. Ez az a szőnyeg, amire felébredsz minden nap, ezért melegséget kell érezned, ha ránézel és rálépsz.

BEJÁRATI, ELŐSZOBAI ÉS KONYHAI SZŐNYEGEK

Lágyítsd ezeket a forgalmas, funkcionális tereket egy tartós futóval vagy kis szőnyeggel.

 

TIPP #3 Hagyj kb. 15-20 cm helyet a szőnyeg széle és a fal vagy a szekrény között.

GONDOLJ A HOSSZÚSÁGRA Válassz egy olyan hosszúságú szőnyeget a konyhába, amilyen hosszú a konyhasziget, a kiegyensúlyozottabb megjelenés érdekében.

FIGYELJ AZ AJTÓK NYITHATÓSÁGÁRA Ha ajtó közelében helyezzük el, válasszunk alacsony bolyhos anyagot. Fontos, hogy a szőnyegtől az ajtó könnyen nyitható maradjon.

MIX & MATCH Párosíts különböző méretű futókat és próbáld meg keverni a mintákat és textúrákat a meleg, dizájnos megjelenés érdekében.

AJÁNLOTT ANYAGOK A természetes szálakból készült és beltéri-kültéri szőnyegek nagyszerű választás a konyhába vagy előszobába. Kevésbé valószínű, hogy felszívják a kiömlött folyadékot, ezért gyerekek és állatok mellett is praktikusak, könnyen tisztíthatók.

KÜLTÉRI SZŐNYEGEK

Határozd meg kültéri teret egy réteg beltéri stílusú szőnyeggel.

smol.hu -VERENA, bársony takaró, 170x130 cm kertben, kosárból kilógva

TIPP #4 Amikor egy kültéri szőnyeget választasz, győződj meg róla, hogy az legalább 20-40 cm távolságra végződik a terasz szélétől.

KELTS ILLÚZIÓT Merész, csíkos kültéri szőnyeggel egy keskeny vagy kicsi tér is nagyobbnak tűnhet.

HATÁROZD MEG A TERET A kültéri szőnyeg nagyszerű módja annak, hogy elkülönítsd az ülőhelyet a tér többi részétől.

SZÍNEK A szabadtéri oázis megteremtéséhez fontos, hogy szűk színpalettát használj, ami olyan érzést kelt, mint ami tudatos, mégis hívogató.

AJÁNLOTT ANYAGOK A teraszra, verandára a legjobb kültéri szőnyegek szintetikus szálakból készülnek. Az olyan anyagok, mint a poliészter ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és könnyen tisztíthatók.

TÁGAS TEREK SZŐNYEGEI

A tágas terek szőnyegeinek kiválasztásakor minden a harmóniáról szól.

TIPP #5 Ha a szobának nincsen fala, használj olyan szőnyegeket, amik meghatározzák a teret. Tedd ezt úgy, hogy legalább 60 cm távolság maradjon a szőnyegek között.

RÉTEGEZZ Rétegezz kisebb szőnyegeket a nagyok fölé, hogy nagyobb területet fedjen le és átmenetet hozzon létre a különböző felületek között.

JÁTSSZ A SZÍNEKKEL Tartsd meg az általános palettát egységesen, de ne félj játszani a mintás és egyszínű szőnyegekkel.

RÉTEGES MEGJELENÉS A szőnyegek egymásra rétegezése dimenzió és áramlás érzetét hozza létre az extra nagy terekben.

AJÁNLOTT ANYAGOK A sok ablakkal rendelkező helyiség esetében időnként forgasd a szőnyeget, hogy elkerüld a túlzott napsütést. Olyan anyagok, mint az akril vagy poliészter kevésbé fakulnak ki, és a gyapjú is jó választás.

Vissza a blogba